Everest 1985

 Everest 1985

I 1985 var Stein P. Aasheim deltager og logistikkansvarlig på den første norske ekspedisjonen til Mt. Everest, under ledelse av Arne Næss jr.  Han sto selv på toppen sammen med Arne Næss 21. april 1985.

Ekspedisjonen blir fortsatt betegnet som «the happiest Everest-expedition ever».  Laget satte en rekke rekorder, fikk omtale i Guinnes rekordbok og ble mottatt av kong Olav på slottet etter hjemkomsten.  Dette var også den siste ekspedisjonen som hadde Mt. Everest for seg selv.  Sist vår var det 23 ekspedisjoner, 500 telt og internettkafé i basecamp.

Foredraget, ledsaget av bilder og film fra ekspedisjon, er et underholdende og nostalgisk tilbakeblikk på en av de største milepælene i norsk klatrehistorie.  Men først og fremst er det en presentasjon av tanker og refleksjoner knyttet til gjennomføringen av ekspedisjonen. Stein P. Aasheim har både vært deltager og leder på mange ekspedisjoner – med varierende suksess.

Flaks eller god forberedelse?

Store Himalaya-ekspedisjoner kjennetegnes ofte av konflikter og intriger, snarere enn idyll og vennskap.  Hvorfor unngikk nordmennene alle fallgruver?

  • Var det en tilfeldighet at Næss-ekspedisjonen ble en slik suksess?
  • Skyldtes det Arne Næss´ gode lederegenskaper – eller nådde laget toppen på tross av hans mangelfulle erfaringer?
  • Hvordan ble laget rekruttert?
  • Hvordan forberede seg på oksygenmangel, storm, snøras, hjemlengsel, motsetninger? Eller: Hvordan være for beredt på problemene uten å ta dem på forskudd?
  • Hvilke kvaliteter hadde medlemmene i laget?  Hva skiller en dyktig ekspedisjonsklatrer fra en som er uegnet? Blir det automatisk et godt team hvis du får de beste enkeltutøverne?
  • Hvordan holde motivasjonen oppe når alt butter imot?
  • Hva skjer når alle skal dele æren?

Del med andre